Charitativní florbalový turnaj ZŠ Libina

Charitativní florbalový turnaj ZŠ Libina

Ničivé povodně, které naši republiku zasáhly během září 2024, nenechaly nikoho z nás lhostejným. Dokonce samotní žáci naší školy začali postupně přicházet s nápady, jak postiženým oblastem pomoci. Padlo velké množství návrhů, z nichž jsme nakonec společně vybrali charitativní florbalový turnaj a sběr papíru.

               Přestože má naše škola s pořádáním sportovních turnajů dlouholeté zkušenosti, tento se pro nás stal velkou výzvou, neboť svým účelem přesahoval všechny předchozí. Událost jsme museli zorganizovat během několika málo dní.  O spolupráci jsme požádali nejenom SRPDŠ, ale také zákonné zástupce, zaměstnance, a především samotné žáky.

Uvědomovali jsme si, že pokud chceme přilákat návštěvníky v sobotu ráno, musíme jim nabídnout něco nevšedního. Nezbývalo tedy než připravit doprovodný program. Děvčata z druhého stupně se nabídla, že budou prodávat výrobky, které žáci ve škole během hodin výtvarné výchovy a pracovních činností vytvoří. My jsme ale stále měli pocit, že je potřeba vymyslet něco více neobvyklého. Nakonec jsme se rozhodli, že vydražíme dresy učitelů, v nichž každoročně absolvují červnový turnaj ve florbale O pohár ředitele školy. Nutno podotknout, že tento nápad vzbudil také spoustu pochybností o tom, zdali někdo bude tyto dresy chtít. Ale slovo dalo slovo, dresy jsme vyprali, podepsali a připravili na aukci, která měla v průběhu turnaje proběhnout.

Dnem D byla zvolena sobota 28. září 2024. Tento magický den je nejenom Dnem české státnosti, ale také dnem, kdy slaví svátek patron české země sv. Václav. Doufali jsme proto, že tato pomyslná symbolika nám přinese štěstí. V sobotu v sedm ráno jsme dokončili potřebné přípravy a nezbývalo už jen čekat na hráče, jejich rodiče a diváky. Ke vchodu do tělocvičny jsme umístili kasičku, kam mohli návštěvníci přispět dobrovolným vstupným. Kasička se během dopoledne pomalu plnila a na ploše tělocvičny probíhaly lité boje o prvenství v turnaji. Diváci si pochutnávali na občerstvení, které připravili zákonní zástupci, žáci i učitelé. Pomalu se schylovalo k tomu hlavnímu, a to k aukci učitelských dresů.

V jedenáct hodin se ujal mikrofonu zvolený moderátor z učitelského sboru a všemi očekávanou aukci, o níž se od rána šeptalo, zahájil. To, co se v následující hodině událo, nelze slovy vyjádřit. Řečeno ústy klasika: „To se muselo zažít.“ Dražba učitelských dresů vzala dech všem přítomným. K dispozici bylo sedm dresů, jeden dort a tři háčkované postavičky.  Vše bylo vydraženo za téměř neuvěřitelných 20 000 Kč. Kromě udivených výrazů byly k vidění také obličeje, po nichž tekly slzy dojetí, a rozzářené oči žáků, když jim rodiče či prarodiče vydražili dres jejich oblíbeného učitele.  Obrovské poděkování tak patří všem, kteří se do aukce zapojili a doufáme, že dresy budou jejím novým vlastníkům dělat radost.

Kolem třetí hodiny odpolední jsme již znali nejen vítěze obou kategorií, ale také celkovou částku, kterou se nám podařilo vybrat. Částka 71 286 Kč vyvolala obrovský potlesk všech přítomných. Do této částky byl kromě výdělku z dobrovolného vstupného, občerstvení, prodeje výrobků a aukce, započítán také příspěvek Obce Libina a SRPDŠ.

Dosáhnout tohoto úspěchu se nám podařilo díky zákonným zástupcům, žákům, zaměstnancům školy a občanům Libiny, kteří se akce zúčastnili, ať již jako hráči, nebo jako diváci. Všem, kteří se na uskutečnění akce podíleli, patří jedno velké DÍKY.

Vybrané peníze půjdou na pomoc Základní škole v České Vsi, která byla povodněmi kompletně zničena. Završením celé této akce bude návštěva ZŠ Česká Ves vedením školy a zástupci Obce Libina, kde řediteli školy bude předán symbolický šek s vybranou částkou.  Charitativní turnaj tak nakonec pomohl nejenom této škole, ale přinesl mnohé také nám. Věříme, že všichni zúčastnění budou dlouho vzpomínat na tuto společenskou událost, která přispěla na dobrou věc.

 Zaměstnanci ZŠ Libina

54321
(0 votes. Average 0 of 5)